Biografminder

Hvad gør en Biograf til et magisk sted ?

Er det den gode film ? Indretningen ?

Duften ?

Det søde personale ?

Placeringen af Biografen ?

Jeg er sikker på at det er helheden.

hvis de nævnte ting ikke er der bliver Biografoplevelsen mindre magisk og i mange tilfælde skuffende.

Der var engang for ikke så længe siden, hvor der var Biografer næsten på hver vej og gade, hver kvarter havde sin Biograf, nogle kvarterer havde endda flere. Disse biografer levede op til de 5 førnævnte ting.

Men da folk begyndte at få fjernsyn i farver og de første videomaskiner blev udbredt foretrak mange at sidde hjemme i deres gode sofa med familien og se en god film.

I slutningen af 1970`erne opstod begrebet multibiograf i København og det betød at mange af bro-kvarterenes Biografer måtte dreje nøglen om og lukke.

En stor lokal Biograf som Nora Bio på Nørrebrogade lukkede allerede i 1977.

Så det var svært for den lokale Biograf at klare sig med både TV og Video og de store moderne multibiografer som konkurrenter. Så langsomt lukkede først den ene så den anden

Selv de flotteste hæderkronede Biografer såsom 3 Falke Bio og Kinopalæet måtte lade livet. De få Biografer der prøvede at klare de nye tider blev ombygget til flere sale, typisk blev balkonen bygget om til 2 nye sale.

Colosseum på jagtvej blev, f.eks ombygget til at være en 3 sals biograf, hvor man viste de store film i den store sal, typisk gamle klassikere, krigsfilm og James Bond, i de to mindre sale kørte man for det meste børnefilm og porno, dør om dør.

Til sidst måtte disse ombyggede Biografer også dreje nøglen om til fordel for de store Multibiografer og en æra i dansk biograf historie var slut