SENSURROUND i 3 Falke Bio

Der var engang for længe siden, helt tilbage i 1970`erne, da Biograferne og Filmselskaberne kæmpede med TV om publikums gunst.

SENSURROUND gik enkelt ud på at i film med store scener og rabalder, skulle man mærke rystelserne og kampene som om man selv var til stede.

Jeg har selv som ung været til SENSURROUND forestillinger i 3 Falke Bio og det var specielt, det rungede og rystede så man tror det er løgn, der var reelt fare for at væggene ville revne og biografen ville styrte sammen.

Hvordan det teknisk hang sammen har jeg ingen ide om, men det VIRKEDE!!

Den første film med SENSURROUND var filmen Jordskælv fra 1974, i forbindelse med den film fik 3 Falke Bio installeret det nye SENSURROUND lydsystem, det skulle efter sigende ” ifølge rygterne blandt teenagerne på Nørrebro ” have efterladt 3 Falke Bio med revnede lofter og gulve mens publikum skreg og flygtede ud i panik på Falkoner Alle hvor brandbiler og redningspersonale holdt i kø for at hjælpe og støtte de chokerede Biografgæster.

Sjovt nok spillede filmen dagen efter igen, så de må have været hurtige til at udbedre skaderne dengang.

Min første film med SENSURROUND var Slaget om Midway med Charlton Heston og Henry Fonda, det var en krigsfilm med mange flyve og kampscener, når bomberne sprang og torpedoerne ramte skibene var det virkelig som om man var midt i krigen selv, det var helt ubeskriveligt hvordan gulvet og sæderne rystede.

Filmen kan jeg ikke huske noget af, det var SENSURROUND der var stjernen. Jeg oplevede SENSURROUND en sidste gang da jeg så Kampstjernen Galactica, i kølvandet på Stjernekrigen fra 1977 kom der mange efterligninger.

Galactica var en populær TV-Serie, filmudgaven var klippet sammen af afsnit fra serien. Men lyden var formidabel, når rumskibene og laserpistoler bragede over 3 Falkes store lærred føltes det virkelig som om man var midt i rumkampene.

SENSURROUND var en del af Biograflivet i Danmark fra 1974-1979 og derefter var det slut og 3 Falke Bio overlevede rystelserne.

Som alle ”diller” er de kun interessante en kort overgang, men set i bakspejlet var det forrygende at have oplevet.

I dag er der 3DFX, men det har jeg stadig til gode at opleve, det kunne være spændende at se og mærke filmen Jordskælv i 3DFX.

På den baggrund opfandt man lydsystemet SENSURROUND.